Németh Kálmán Emlékház

2151 Fót, Béke u. 31.

(+36) 27 358 130

(+36) 70 331 9236

A NÉMETH KÁLMÁN EMLÉKHÁZ MÚZEUMPEDAGÓGIAI PROGRAMJA

Múzeumi foglalkozásokat és órákat szervezünk óvodásoknak, általános- és középiskolás tanulóknak azzal a céllal, hogy Németh Kálmán szobrászművész gazdag életművét, szellemi- és tárgyi hagyatékát sokoldalúan és élményszerűen közvetítsük a jövő múzeumlátogatói felé.

Az emlékházban az emberi-alkotói környezet komplexitásában jelenik meg (Lakóhely, otthon, a családi-, baráti-, és közéleti társas összejövetelek helyszíne, alkotóműhely, képzőművészeti kiállítás, könyvtár, kert stb.), ezért különösen alkalmas helyszín az élmény- és tapasztalásközpontú, integrált tanításra-tanulásra. Foglalkozásainkon több műveltségi területről szeretnénk ismereteket, élményeket közvetíteni. (Képző- és iparművészet, tárgy- és környezetkultúra, magyar irodalom, történelem, várostörténet és honismeret, környezeti ismeretek.)

Kiemelt nevelési céljaink: az esztétikai, művészeti kompetenciák fejlesztése és a hazaszeretetre nevelés.

Múzeumi óráinkat a tanulók életkori sajátosságainak figyelembe vételével, az iskolai tananyaghoz és a tantervi követelményekhez igazodva terveztük meg, így az iskolában szerzett tudásukat itt, egy másfajta tanulási környezetben is gazdagíthatják és alkalmazhatják.

Bízunk benne, hogy programkínálatunk elnyeri tetszésüket és múzeumunkban többször is lesz alkalmunk találkozni Önökkel és tanítványaikkal.

Múzeumpedagógiai programkínálatunk

Óvodásoknak

Játék a színekkel és formákkal

Foglalkozásainkon dramatikus és vizuális játékok, mesék segítségével ismerkedünk Németh Kálmán életével és a múzeum műtárgyaival. A foglalkozásokhoz tárgyalkotó kézműves műhelymunka is kapcsolódhat.

Az 5-8. évfolyamos csoportok számára:

Képes történelem

A magyar történelem eseményei, alakjai Németh Kálmán művészetében.

Interaktív műelemzések. Múzeumi óra feladatlap használatával.

Képes biblia

Németh Kálmán műveinek segítségével ismerkedünk meg a bibliai szereplőkkel, történésekkel, üzenetekkel és az egyes szentek életével. Az órához feladatlap kitöltése is tartozik.

IMG_20170513_115255

Az általános iskola 1-4. évfolyamos csoportjai számára:

Mi fán terem a képzőművészet

Ismerkedés a képzőművészet (Grafika, festés, szobrászat) alapjaival és

Németh Kálmán munkásságával. Interaktív múzeumi óra feladatlap, mozgásos,- és vizuális játékok segítségével a kiállítótérben.

Igény esetén a múzeumi órát kreatív műhelymunka egészíti ki, ahol a különböző képzőművészeti technikákkal ismerkedünk meg.

A 9-12. évfolyamos csoportok számára:

Barangolás Németh Kálmánnal a XX. század magyar történelmében

Múzeumi óránkon arra keresünk választ, hogy melyek voltak a XX. század történelmének nagy eseményei, hogyan élte meg azokat Németh Kálmán, és az átélt eseményeket, élményeket, tapasztalatokat miként örökítette meg és fejezte ki műveiben. Óránk egyik tanulsága: hogyan lehet a művészet a hazaszeretetre nevelésnek az egyik legfontosabb eszköze.

Műelemzések feladatlap segítségével.

Barangolás Németh Kálmánnal a XX. század magyar irodalmában

Irodalmi szemelvények és Németh Kálmán műveinek segítségével ismerkedünk a XX. század magyar művészetével és irodalmával.

Megismerkedünk a határon túli, elsősorban a felvidéki magyar irodalom néhány kiemelkedő alakjával is. Műelemzések feladatlap segítségével.

Foglalja le interaktív programjaink egyikét

Tekintse meg árainkat

A csoportos látogatás feltételei

Foglalkozásokat keddtől péntekig 10.00 és 16.00 óra között tartunk.

A résztvevő csoportok létszáma maximum 20 fő lehet.

A múzeumi órák és foglalkozások helyszíne a Németh Kálmán Emlékház, a műhelyfoglalkozásokat a szomszédos Kisalagi Közösségi Házban tartjuk.

Foglalkozásainkon a kísérő pedagógus részvétele ingyenes.

Kérjük, hogy legalább egy héttel a választott időpont előtt jelentkezzenek be